Loimublogi!

Kiitos Loimusta!

Leirikesää voit muistella paitsi tämän blogin parissa myös katsomalla leirivideoita ja -kuvia sekä lukemalla Loimulla kirjoitettuja juttuja:

Leirikuvia

Leirivideot Lapin Partiolaisten Youtube-tilillä:

Juttuja Loimusta:

Nähdään Partiotahdissa Rovaniemellä ja ensi kesänä Roihu 2016 -suurleirillä!

T. Lellu / Loimun viestintä


30.7. Saksalaisten kuulumiset

Loimulla on ollut roima ripaus kansainvälisyyttä, ja ranskalaisten lisäksi leiriltä löytyy puokillinen saksalaisia. Haastattelimme heidän porukastaan Martinia, 28 ja Manua, 18.

DSC_0576

Mistä päin Saksaa olette kotoisin?
Martin: Tulemme molemmat etelä-saksalaiselta alueelta Baijerista. Minä olen Münchenistä.
Manu: Minä tulen Wileristä. Se on pieni kylä kahdenkymmenen minuutin matkan päässä Münchenistä.

Te ette ole partiolaisia niinkö?
Martin: Me ollaan German Alpine Clubin nuoriso-osasto.
Manu: Mutta teemme paljon samantyylisiä aktiviteetteja kuin te. Esimerkiksi vaellamme paljon, melomme ja laskettelemme.

Miksi päätitte tehdä tämän yhteistyöprojektin juuri Suomeen?
Martin: Meitä kiinnosti suomalainen kulttuuri ja suomalaiset ihmiset.

Oliko teillä stereotypioita Suomesta etukäteen?
Manu: Emme tienneet Suomesta paljon enne kuin tulimme tänne. Olimme vain kuulleet, että suomalaiset ei puhu.
Martin: Mutta täällä olemme huomanneet ettei se ole totta. Tosin voihan se johtua myös tästä leiriympäristöstä.

Mikä oli teidän ensivaikutelma kun saavuitte Suomeen?
Manu: Kylmä! Saksassa on ollut poikkeuksellisen lämmin kesä. Pari viikkoa sitten meillä oli 40 asteen helle. Normaalisti kesäisin on noin 25-30 astetta lämmintä.
Martin: Suomalaiset ovat myös tosi vieraanvaraisia. Kaikki ovat ystävällisiä ja tulevat juttelemaan paljon.

Mikä on ollut täällä erilaista verrattuna teidän toimintaan?
Martin: Lapset täällä tottelevat erittäin hyvin! Olimme yllättyneitä, sillä meillä lapset eivät kuuntele, vaan rymyävät omia juttujaan. Meillä ei myöskään ole yleensä puuroa aamulla. Ennemmin mysliä tai leipää.
Manu: Meillä ei ole tämmöisiä isoja leirejä usein. Yleensä ryhmät tekevät omat vaelluksensa erikseen.

Mikä on ollut täällä leirillä parasta?
Manu: Saunominen. Emme sauno usein kotona.
Martin: Kävimme myös uimassa. Vesi oli kyllä tosi kylmää.

Mitä teette tämän leirin jälkeen?
Martin: Huomenna menemme Rovaniemelle toiselle partiokämpälle. Olemme ensimmäisen viikon Nipsun ja muiden suomalaisten kanssa ja toiselle viikolle olemme järjestäneet itse ohjelmaa.
Manu: Aiomme käydä vaeltamassa ja haluaisin myös käydä melomassa. Kaikki on ollut täällä mukavaa. Odotamme innolla ensivuotta, kun saamme suomalaisia vieraita Baijerin päähän!


29.7 Lappi hiljenee, mutta vain hetkeksi

Viimeisenä aamuna herätyksen raikuessa leirissä leijailee utuinen tunnelma. Edellisenä iltana huudettiin äänet käheäksi ja naurettiin vatsat kipeäksi ranskalaisten ja saksalaisten laululeikkien parissa. Myös seikkailijat saivat lennokkaan leirikasteen. Nyt leirissä on kotiin lähdön haikeutta ja uudelleen näkemisen toivoa.

laku

Pienestä leiriväsymyksestä huolimatta lipun nostoon lähdetään reippaasti huudellen. Lipputankoon nostettu sateenvarjo aiheuttaa pientä hilpeyttä. Päivä on potkaistu käyntiin mopoleikin ja myslipuuron voimalla. Leirin purku voi siis alkaa. Sateesta huolimatta alaleirit alkavat pikku hiljaa purkautua ja jäljet leiristä hävitetään. Leiriläiset poistuvat puolen päivän jälkeen ja mottimetsä hiljenee leiriläisten osalta. Pienellä porukalla jäämme vielä purkamaan leirin yhteiset rakennelmat. Loimu ja rakennelmat kaadetaan heti keskiviikkoiltana, jotta uutta piirileiriä päästään suunnittelemaan.

Kiitos huippu leiristä, heippa hei ja tavataan uudelleen!
Merci et au revoir!
Danke schön und auf wiedersehen!

Jenni ja Laku, Napapiirin Tytöt, alaleiri Tukki


28.7 Kansainvälisiä fiiliksiä Halko-alaleiristä
Saksalaisten ja Ranskalaisten lisäksi Loimulta löytyy vahvistusta myös Isosta-Britanniasta ja Amerikasta. Pikkuserkukset Bowen, 12 ja Venla, 11 ovat Pääkaupunkiseudun Partiolaisilta leirille tulleen Hetun lainalapsia. Bowen oli tulossa Suomeen Loimun aikoihin ja halusi partioleirille, joten Hetu järjesti heidät tänne. Kun Venlan äiti kuuli tästä, hän kysyi pääsisikö Venlakin leirille. Ja tietenkin se onnistui! Loimun viestintätiimi jutteli parivaljakolle Loimun viimeisenä iltana.

Mistä te olette kotoisin?
Venla: Minä olen Letchworthista Isosta-Britanniasta
Bowen: Minä olen Miltonista, Bostonin läheltä USAsta

Milloin tulitte tänne?
Bowen: Tulin Helsinkiin viikko ennen leiriä isän kanssa lentokoneella. Minun piti lentää Reykjavikin kautta. Sitten tulimme tänne yhdessä junalla.
Venla: Joo minäkin tulin lentokoneella. Ja se junamatka Helsingistä Rovaniemelle kesti kymmenen tuntia ja minä lauloin koko matkan!

Onko teidän helpompi puhua suomea vai englantia?
Venla: Englantia, mutta osaan suomeakin koska käyn Suomessa parin vuoden välein ja äitini on suomalainen.
Bowen: Minäkin käyn täällä parin vuoden välein. Englantia on helpompi puhua, mutta tykkään puhua suomea ja opetella sitä lisää. Yritän puhua täällä kokoajan suomea.

Mikä on ollut Loimulla kaikkein hauskinta?
Venla: Nuotioruoka, eli lätyt, makkara ja vaahtokarkit. Aistitonmotti oli myös kiva, koska opin viittomakieltä ja pistekirjoitusta.
Bowen: Erätaitomotti koska tykkään vuolla puukolla. Kun isoisäni kuoli, sain hänen vanhan puukkonsa ja ostin täältä myös itselleni ruotsalaisen puukon.
Venla: Joo puukolla vuoleminen on kivaa. Osaan tehdä kaarnaveneen ja kynän. Käytän hiiltä ja vettä musteena.

venla

Mikä on ollut erilaista partioleirillä Suomessa?
Bowen: Täällä on todella erilaista kuin leireillä USAssa. Esimerkiksi täällä ei ole sähköä. Yleensä kun menen leirille kotona, niin siellä on sähköt.
Venla: Kaikki on märkää täällä! Sataa paljon vettä ja kaikki ruoka on keittoa. Spagetti ja jauhelihakastikekin! Mutta lauantaimakkara on hyvää. Sitä ei saa Englannista ja syön sitä täällä kaksi pakettia päivässä!
Bowen: Täällä saa myös käyttää puukkoa paljon vapaammin. Meillä on yleensä vain taittoterät tai linkkarit leirillä.
Venla: Meillä myös, mutta kotona saan kyllä käyttää puukkoa. Me ei myöskään uida paljon meidän leireillä.
Bowen: Minä en ole ennen uinut järvessä, missä on mutapohja.

Onko leirillä silti ollut kivaa?
Venla: On! Olen saanut paljon kavereita ja olemme leikkineet kivoja leikkejä.
Bowen: On ollut kivaa. Ensivuonna täytän 13 ja haluan lähteä Roihulle!

Mitä teette leirin jälkeen?
Venla: Minä lähden Savukoskelle isovanhempieni puiselle keltaiselle kesämökille. Olen Suomessa yhteensä kuukauden.
Bowen: Minä lähden vielä Helsinkiin kahdeksi päiväksi. Perjantaina lennän yksin takaisin kotiin.

Haluatteko vielä lähettää terveisiä?
Bowen: Me molemmat halutaan lähettää terveisiä Savukosken partiolaisille, jotka olivat kind enough, että antoivat meille partiohuivit!


27.7. Kummitusjuttuja ja kuivattelua Pölkyssä

Heräsimme samaan torvensoittoon kuin joka aamu. Ulkona satoi, ja oli tuulista. Makuupusseissa köllöttävät partiolaiset olivat, kuten arvata saattaa, erittäin väsyneitä. Aamupuuro kuitenkin maittoi. Pölkky-alaleiri oli melko hiljainen ja …kosteahko.

Lipunnoston jälkeen vuorossa oli Muonamotti tai sen ensimmäinen puolikas. Kävelimme hiekkakuopalle, jossa Loimun avajaisetkin olivat olleet. Sattumanvaraisissa vartioissa aloimme rakennella ruoanlaittoon tarvittavia varusteita. Puutavaraa ja köysiä ei ollut sateisella säällä helppo käsitellä, mutta onneksi aina avulias leirinjohtajamme Timppa pelasti meidät tuomalla kuivia puita. Tuloksia syntyi: kolmijalkoja, paistinpannuja, makkaratikkuja, lastoja ja kaikenlaisia muitakin häkkyröitä. Mainittakoon, että ranskalaiset vieraamme olivat ahkeria halonhakkaajia.

katkat

Rakentelun jälkeen oli ensimmäinen motinpuolikas valmis, ja aikaa riitti ponileikille ja miinaharavalle. Helpotus valtasi itse kunkin, kun saimme laittaa märät vaatteet kuivumaan leiriin palattuamme ja vaihtaa kuiviin. Ruoaksi oli perunamuusia ja nakkeja. Se maittoi ja täytti tyhjät vatsat.

Vähän ajan päästä taivalsimme taas hiekkakuopalle toiseen muonamotin puolikkaaseen. Samoissa vartioissa aloimme tehdä ruokaa. Ensin oli paperipussissa paistettua pekonia ja munia. Ne eivät kypsyneet ihan hetkessä, ja osa pusseista paloi. Jäljelle jääneet rippeet kuitenkin maistuivat. Paistoimme myös leipää ja pannukakkua. Pannukakku kyllä meni alas, mutta raaka leipä …no niinpä niin. Siemailimme myös teetä. Paikan siivoamisen jälkeen siirryimme leiriin. Kätkän Kävijöiden teltassa lämmiteltiin kamiinan ääressä ja kerrottiin kummitusjuttuja. Pöö.

Banaani ja Soutava Kaali, Kätkän Kävijät, alaleiri Pölkky


26.7.  Täyttä toimintaa Taimessa

Perheleiri Taimi on jo tyhjentynyt pääasiallisista leiriläisistään. Pelkästään perheleirin vahvuudessa kokoajan olleet Haapakankaat, Paakkolanvaarat, Tervaskannot ja Ylinivat poistuivat väsyneinä, mutta iloisina leiristä lauantaina ennen vierailupäivän alkua. Perheleirillä ohjelma koostui perheleiri omasta ohjelmasta, vanhempien järjestämistä ohjelmista sekä vierailuista isompien leiriläisten motteihin sekä Loimu-peliin.

Perheleirin lapsille mieluista puuhaa oli nuotion sytyttäminen, tulen ylläpitäminen sekä sammuttaminen. Vanhempien ohjeistuksessa käytiin lävitse nuotiopaikan tekemiseen sekä tulen käsittelyyn liittyviä asioita ja näytettiinpä lapsille, miten tulen saa syttymään ilman tulitikkujakin. Turvallista toimintaa tulen kanssa harjoiteltiinkin muun toiminnan ohessa pitkin leiriä aamusta iltaan sen verran aktiivisesti, että perheleiriläiset saivat palkinnoksi ansioistaan oman, kovasti Loimu-leirimerkkiä muistuttavan, nuotiomerkin viimeisenä iltana.

taimi_tauko

Spontaanien lasten välisten leikkien lisäksi myös puukolla vuoleminen kiinnosti kovasti suurta osaa lapsista. Teräviä keppejä ja ”miekkoja” syntyikin iso kasa leirin aikana. Perheleirille varta vasten järjestetty ohjelma koostui keppihevosten rakentamisesta, kivien maalaamisesta sekä helistimien tekemisestä. Keppihevosten tekeminen oli selvästi tyttöjen mieleen ja lopputuloksena valmistuikin pienen tallillisen verran erikokoisia ja -näköisiä ratsuja, joiden avulla liikkuminen leirissä tapahtui kävelyä tai juoksua nopeammin.

taimi_keppihevonen

Perheleirin vanhemmat kävivät lasten kanssa lävitse suunnistuksessa käytettyjä karttamerkkejä. Lapset pääsivät myös kokeilemaan suunnistustaitojaan vanhempien tekemillä suunnistusradoilla. Samalla he näkivät leiriä ympäröivää maastoa hieman laajemmin. Löytyipä maastosta sattumalta yksi geokätkökin suunnistusradan varrelta. Lapsille aina mieluisaa aarteenetsintää kokeiltiin tällä kertaa oikean metallinpaljastimen avulla ja ilmapallojakin halukkaat lapset pääsivät paukuttelemaan.

taimi_aarteenetsinta

Isompien leirien ohjelmista perheleiri osallistui Aistiton- ja Pilke-motteihin, joista kumpikin oli oikein mieluisa lapsille. Ehdottomaksi ykkösjutuksi muodostui kuitenkin Loimu-peliin osallistuminen. Sateesta huolimatta lapset jaksoivat kokeilla reilua kymmentä Loimu-pelin rastia, jotka vanhempienkin mielestä olivat varsin mukavia.

Seuraavalle partioleirille osa perheleirin lapsista osallistuu jo varsinaisina leiriläisinä. Kokemukset Loimun perheleiristä varmasti omalta osaltaan innostavat lapsia seuraavalle leirille. Aikuisille Loimun perheleirille osallistuminen oli niin ikään kiva kokemus ja oiva keino olla mukana partioleirillä omien lapsien kanssa.

Maanantaina kirjoitusvuorossa on Pölkky!

Mikko Paakkolanvaara


25.7. Sadepäivä Tukissa

Tänään oli virallinen sadepäivä! Melkein aamusta asti jatkunut sade ei kuitenkaan ole leiriläisten intoa ja vauhtia hiljentänyt, vaikka vähän enemmän on katoksen alla jouduttu istuskelemaan. Alaleirit saivat heti herättyään huomata nimikylteissään jotain kummallista ;). Vierailupäivä kuitenkin kun on, oli nimiväännökset korjattava hetimiten.

Aamulla lipunnoston jälkeen alaleirit mittelivät Loimun herruudesta ilmaisun, älyn ja liikunnan saralla. Tässä Halko veti erittäin tiukan taiston jälkeen pisimmän korren keräämällä eniten Loimu-kolikoita. ROK-kurssilaiset saivat aamulla kurssinsa päätökseen, vaikka osa meistä kurssilaisista oli ryöstetty rastihenkilöiksi.

Tukki_rvaline_nmiettinen

Aika pian keittolounaan jälkeen saapuivat vanhemmat vieraiksemme piristämään päiväämme. Toivon mukaan kaikille jäi vaikuttunut ja luottavainen mieli leiriytymistaidoistamme ja seuraavallakin kerralla he voivat turvallisin mielin päästää lapsensa leireilemään.

Sudareiden ja perheleiriläisten leiri päättyi samalla, kun vanhemmatkin lähtivät hernekeiton jälkeen. Leiriään jatkavat siirtyivät masut täynnä lättyä iltajumikseen. Siellä laulun ja kuuntelun lisäksi päivän raamatunkohtaa höystettiin rokilaisten näytelmällä. Leirin maskotti Tuksu Tukkimiehentäi sai partionimen Tukkis samalla kun antoi partiolupauksensa. Neljä Pohjolan Tyttöä antoivat tarpojalupauksensa. Erityismaininnan sai perheleiriläisten upea puuristi.

Tukki_blogi_lakijakiry

Vaeltajille on tälle illalle luvassa vielä tomintaa, mutta muuten alkaisi olla iltapalan aika. Toivottavasti vielä vähän ekstralättyä riittäisi. Maa on niin märkä, että olo on kuin sademetsässä, tosin ilman sitä kuumuutta, mutta ainakaan nyt ei sada. Tällaisia terveisiä Tukista :).

Tukki riippumatot taikalaama

Huomenna blogia jatkaa perheleiri Taimi ja maanantaina vuorossa on Pölkky.

Terv. Maria, Napapiirin Tytöt


24.7. Halki, poikki, pinoon, HALKO!

Tänä aamuna heräsimme ja kaikkien iloksi huomasimme teltan olevan yhä kuiva. Yöllä ei ollutkaan satanut vaikka siihen olikin varauduttu. Aamupalan ja lipunnoston jälkeen sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat lähtivät kiertämään motteja. Itse olin avustamassa Pilke-motilla. Tänään sinne tuli kaksi eri porukkaa. Pilke-motilla oli kolme rataa, joidenka jokaisen varrella oli erilaisia pelejä ja tehtäviä. Sen lisäksi myös teltassa oli mahdollisuus pelata.

Saha pysyy pienemmissäkin kätösissä:

blogihalko1

Tänään saimme syödä aamu- ja iltapalan lisäksi pastaa ja aurinkokeittoa. Ruoka oli hyvää ja aurinkokeittokin mukavan värikästä. Illemmalla jokaisella alaleirillä oli oma iltanuotio. Halon iltanuotio-ohjelmaan oli jokainen lippukunta keksinyt oman pienen ohjelmansa. Saimme kuulla lauluja, leikkiä leikkejä, kuten kololeikkiä ja rikkinäistä puhelinta, ja kohta syödään iltapala. Iltanuotio sujui hyvin ja kaikilla vaikutti olevan hauskaa.

Tässä on koko alaleiri sisaruspiirissä iltanuotiolla:

blogihalko2

Halko- alaleirissä on tällä hetkellä siistiä ja hyvä tunnelma. Etenkin pienet ovat saaneet paljon uusia kavereita. Alaleiriimme kuuluu monta lippukuntaa, joista yksi on omamme eli Lapin Kiehiset ja Kivekkäät.

Huomenna blogivuorossa on Tukki-alaleiri, jossa asustelevat Napapiirin Tytöt ja Napapiirin Pojat (Rovaniemi), Keminmaan Kivekkäät ja Kallin Kanervat (Keminmaa).

Terveisin: Jenni ja Sini, Lapin Kiehiset ja Kivekkäät, Halko


23.7. Tervehdys Pölkky-alaleiristä!

Hei, meitä on Pölkyssä Pellon Pailakat, Mellan Kiipijät, Pohjan Tytöt ja Sissit, Kätkän Kävijät ja Pohjolan Tytöt. Eilen saavuttuamme pystytimme teltat ja aloimme koota yhteisiä rakennelmia, kuten ruokakatosta, ilmoitustaulua, rinkkatelinettä ja paljon muita hyödyllisiä ja näppäriä taidonnäytteitä.

Tältä meidän leirissä näyttää:

loimublogi2

Tämä päivä aukeni kirkkaana ja hieman vilpoisana. Aamupalana oli rahtusen paksua, mutta erittäin maukasta puuroa. Tänään alkoivat leirin varsinaiset ohjelmapisteet, joita kutsutaan moteiksi. Tämän päivän mottina meidän alaleirillä oli Aistiton, jossa yritettiin selvitä kunnialla annetusta tehtävästä, kun joku aisteista puuttuu.

Illalla päästiin pesulle ja telttasaunaan. Uintimahdollisuuskin annettiin.

loimublogi3

Iltapalaksi saimme sämpylää ja kaakaota.

Huomenna jatkuu! Kirjoitusvuorossa on silloin Halko-alaleiri, jossa ovat Lapin Kiehiset ja Kivekkäät (Sodankylä), Inarin Tunturisudet, Korvatunturin Kävijät (Savukoski), Ylläs-Partio (Kolari), Lapin Samoilijat (Rovaniemi), Muonion Susipirkat ja Tervolan Jatulitytöt ja -pojat.

Miia ja Mira, Mellan Kiipijät, Pölkky


22.7. Partiolaisen lokikirja, päivä 1

Tässä sitä istuskellaan pirtin terassilla ilta-auringossa kimmeltävää Joutolampea ihmetellen. Ensimmäinen leiripäivä Lapin partiolaisten piirileirillä Loimulla alkaa kääntyä yöunia kohti. Aamulla lippukunnat ympäri Lapin valtasivat Norvajärven Mottimetsän, jonne Tiedekeskus Pilke meidät lappilaiset partiolaiset ystävällisesti päästivät. Nyt näyttää jo aika toisenlaiselta, kun reippaat partiolaiset ovat pystyttäneet päivän aikana puolijoukkuetelttansa ja rakennelleet ruokakatoksia, roskistelineitä, tiskitelineitä – mitä kaikkea viikon mittaisella leirillä tarvitaankaan.

Tämän blogin kautta pääset kurkkaamaan leiriarkeemme. Leiri jakautuu kolmeen alaleiriin ja lisäksi perheleiriin, joista jokainen kirjoittaa vuorollaan kuulumisistaan ja leiritekemisistään. Blogia päivitetään joka päivä, jos verkkoyhteydet täällä metsän keskellä suovat. Tervetuloa lueskelemaan millaista menoa kesän parhaalla lappilaisten partiolaisten piirileirillä on!

Huomenna kirjoitusvuorossa on Pölkky-alaleiri, johon kuuluu Pellon Pailakat (Pello), Mellan Kiipijät (Ylitornio), Pohjan Tytöt ja Sissit (Tornio), Kätkän Kävijät (Kittilä) ja Pohjolan Tytöt (Kemi).

Hyvvää yötä!

Anka, Ylläs-Partio, Loimun viestintätiimi

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s